begraven of cremeren van vroeggeborenen

groots door klein te zijn

Kindje achterlaten in het ziekenhuis

Een kindje geboren onder de 24 weken mag in het ziekenhuis worden achtergelaten. Het ziekenhuis zorgt in dat geval meestal voor de crematie, waarbij doorgaans meerdere kinderen tegelijk worden gecremeerd. De tijdsduur tussen de bevalling en de crematie varieert van enkele weken tot maanden. Ouders kunnen vaak niet bij de crematie aanwezig zijn en weten ook niet wanneer deze plaatsvindt. In een enkel ziekenhuis kan dat wel, of wordt achteraf meegedeeld wanneer de crematie heeft plaatsgevonden.

Het vervoer

Een overleden kindje mag met eigen auto worden vervoerd, mits de ouders van het ziekenhuis een verklaring van overdracht van de foetus aan de bestuurder van het voertuig meekrijgen. Dit is noodzakelijk voor het geval dat zich onderweg calamiteiten voordoen.

Begraven of cremeren

De wet op lijkbezorging is van toepassing bij het overlijden van een kindje vanaf 24 weken zwangerschap. De burgerlijk stand van de gemeente waar de bevalling plaats vindt, geeft een schriftelijk “verlof tot begraven of cremeren”.

Na een zwangerschap die korter heeft geduurd dan 24 weken, kunnen ouders zelf bepalen hoe ze afscheid willen nemen. Een begrafenis of crematie is niet verplicht volgens de wet, want het kindje is wettelijk gezien niet levensvatbaar. Als u uw kindje wel wilt laten begraven of cremeren, is een verklaring van levenloze geboorte nodig van de arts. Het kindje hoeft niet perse in een kistje te worden begraven of gecremeerd, u mag ook een rieten mandje gebruiken, of iets dat u zelf heeft gemaakt. Petit Melange kan u adviseren over de mogelijkheden, en heeft ook een eigen lijn met mandjes en doekjes beschikbaar.
U vindt onze producten hier.

Samen sterk.