uitvaart begeleiding bij autisme

tussen kwetsbaarheid en kracht

Aandacht

Mensen met een Autisme Spectrum Stoornis of klassiek autisme ervaren hun omgeving op een andere manier. Hun sociale ontwikkeling en kalenderleeftijd sluiten vaak niet op elkaar aan. Grote veranderingen, zoals een overlijden, kunnen zij minder makkelijk verwerken. Daarom kunnen zij onverwacht reageren op emoties rond de dood, en de rituelen van een uitvaart. Soms trekken ze zich terug, of lijken gevoelloos te reageren. Emoties die bij hen in het begin niet zichtbaar zijn, kunnen later alsnog opdoemen.

Het gedrag van een persoon met autisme kan verwarrend zijn voor de omgeving. Deskundige rouwbegeleiding, met oog voor het individu en zijn of haar omgeving, geeft rust en vertrouwen voor, tijdens en na een uitvaart.

Maatwerk

Melange Plus heeft veel ervaring met de rouwbegeleiding van kinderen en volwassenen met autisme. Antoinette Steenbeek werkt bij een uitvaart niet met een standaard draaiboek. Ze levert maatwerk, afgestemd op de individuele behoeften, de vorm van autisme en de leeftijd van het kind of de volwassene.

In een persoonlijk gesprek inventariseert zij wat de persoon met autisme nodig heeft, en welke wensen er leven bij zijn of haar omgeving. In begrijpelijke taal geeft zij praktische tips voor het afscheid en begeleidt het hele proces rond de uitvaart. Zodat iedereen ruimte krijgt om met elkaar het verlies te delen.

bloem in knop
uitvaart autisme
Samen sterk.